تبلیغ شماره 1
بازگشت به پورتال مرکزی
طراحی و تبیین مدلی برای ارزیابی کیفیت سود با استفاده از خصوصیات کیفی مفاهیم نظری گزارشگری مالی در ایران

چکیده ای از مقاله

در این تحقیق سعی شده است که مدلی برای ارزیابی کیفیت سود با استفاده از خصوصیات کیفی مفاهیم نظری گزارشگری مالی ارایه گردد. برای این منظور، 91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1387-1378 مورد بررسی قرار گرفته است. بر طبق مفاهیم نظری گزارشگری مالی در ایران، ویژگی های کیفی اطلاعات مالی از نظر محتوا شامل مربوط بودن و قابلیت اتکا است. این دو ویژگی، اطلاعات حسابداری را برای تصمیم گیری مفید می سازد. در این تحقیق جنبه های مختلف کیفیت سود که شامل اجزا مختلف ویژگی مربوط بودن و قابلیت اتکا می شود، مورد بررسی قرار گرفته است. سپس شرکت ها با استفاده از تجزیه و تحلیل عاملی به شرکت های با کیفیت سود بالا و پایین، دسته بندی شده اند و سرانجام از مدل السن رگرسیون قیمت – سود برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد که ضریب واکنش سود و قدرت توضیحی سود در پورتفوی شرکت های با کیفیت سود بالا تفاوت معناداری با پورتفوی شرکت های با کیفیت سود پایین ندارد. هم چنین یافته های تحقیق نشان می دهد که استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری در هنگام تصمیم گیری به ویژگی قابلیت اتکا نسبت به ویژگی مربوط بودن تاکید بیشتری داشته اند و اطلاعات مربوط به کیفیت سود در تصمیمات استفاده کنندگان انعکاس نیافته است. با توجه به ویژگی های بازار سرمایه ایران مدل پیشنهادی می تواند جایگزین مدل السن (1995) شود.

تاریخ ثبت: 1394/12/05
تعداد مطالعه: 412
تعداد دریافت: 7
حجم فایل : 527.14 KB
گروه: کیفیت سود
دریافت فایل:

 

 

 

 

 

 

 
 

 

رویا هادوی |   1395/10/10 18:26:33   |
0     0
این مقاله ساختارهای کیفیت سود مبتنی بر ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری را بررسی می کند

** مروری بر تعاریف و ادبیات موضوعی کیفیت سود

کیفیت سود
شیپر و وینسنت؛ کیفیت سود را میزان توانایی سود در بیان صادقانه، سود اقتصادی موردنظر هیکز تعریف کرده اند.
میکائیل و دیگران؛ میگویند کیفیت سود، درجه ای است که با آن درآمد گذشته واحد تجاری با مقدار نقدینگی آتی واحد تجاری، ارتباط برقرار می کند.
طبق تحقیقات کریشین هیستر و ملوماد؛ سودهای باکیفیت بالا، سودهایی هستند که اطلاعات بیشتر و واضح تری برای ارزش بلندمدت واحد تجاری دربردارد.
روسین و دیگران؛ بیان کردند که سود، زمانی دارای کیفیت بالا است پایدار باشد.
وایت و دیگران؛ کیفیت سود را به عنوان درجه ای از محافظه کاری در سود گزارش شده واحد تجاری تعریف کرده اند.

معیارهای ارزیابی کیفیت سود از دیدگاه حسابداری مالی

* ساختار کیفیت سود مبتنی بر سری های زمانی ویژگیهای سود
1- ثبات پایداری سود
2- قابلیت پیش بینی
3- تغییرپذیری

* ساختارهای کیفیت سود مبتنی بر روابط بین سود، اقلام تعهدی و جریانهای نقدی
1- نسبت جریانهای نقدی عملیاتی به سود
2- تغییر در جمع کل اقلام تعهدی
3- برآورد مستقیم اقلام تعهدی غیر عادی(اختیاری) بااستفاده از متغیرهای حسابداری
4- پیش بینی روابط بین اقلام تعهدی و جریانهای نقدی
5- ارتباط ساختارهای کیفیت سود با دیدگاه سودمندی در تصمیمات و بیان صادقانه

* ساختارهای کیفیت سود ناشی از ویژگیهای کیفی مبانی نظری هیات استانداردهای حسابداری مالی امریکا

* ساختارهای کیفیت سود ناشی از تصمیمات اجرایی
1- برآوردها و قضاوتها به عنوان معیار معکوسی از کیفیت سود
2- قضاوتها و برآوردهای مغرضانه به عنوان معیار معکوس کیفیت سودها
 پاسخ 
دیدگاه کاربران
عباس ابوالحسنی بهابادی |   1397/11/12 13:29:35   |
0     0
مدل های کیفیت سود
مدل­های رگرسیونی چند متغیره
ه منظور بررسی تاثیر مدیریت سود بر چهار ویژگی­ سود، از مدل‏های رگرسیونی (10) تا (13) استفاده می‏شود:
که در این مدل‏ها، متغیر وابسته به ترتیب نشان دهنده مقدار کیفیت اقلام تعهدی (AQ)، پایداری (Persist)، توان پیش‏بینی (Predict) و هموار بودن (Smooth) سود است که بر اساس مدل‌های (1) تا (5) اندازه‏گیری شده‌اند.
به منظور تعیین اهمیت هر یک از ویژگی‏ها از دید سرمایه گذاران از مدل رگرسیونی (14) استفاده می‏شود. آن ویژگی از سود دارای بیشترین اهمیت است که بیشترین تاثیر را بر هزینه حقوق صاحبان سهام ( ) داشته باشد:
دل (14) برای تمامی چهار ویژگی سود به صورت مجزا برآورد می‌گردد. ضریب تعیین تعدیل شده مدل‌ها نشان دهنده توان تببین هزینه سرمایه توسط هر ویژگی است. بنابراین، از این ضریب به عنوان وزن هر ویژگی برای محاسبه امتیاز کیفیت سود شرکت استفاده می‏شود. همچنین، به منظور از میان بردن اریب‌های ناشی از مقیاس‌های متفاوت ویژگی‏های مختلف، با استفاده از رابطه (15) ویژگی‏ها، بی بعد و استاندارد می‌شوند:

(15)




که در آن ، مقدار استاندار شده و بی بعد ویژگی kام برای شرکت j در زمان t است. امتیاز کیفیت سود (EQ) از طریق ضرب وزن ویژگی در مقدار استاندارد شده ویژگی و جمع این مقادیر برای چهار ویژگی یک شرکت به دست می­آید:

(16)


که در آن وزن به دست آمده بر اساس مدل (14) برای هر ویژگی است. تاثیر نهایی مدیریت سود بر کیفیت سود با استفاده از مدل (17) آزمون خواهد شد:
 پاسخ 
دیدگاه کاربران
عباس ابوالحسنی بهابادی |   1397/11/12 13:30:15   |
0     0
مدل های کیفیت سود
مدل­های رگرسیونی چند متغیره
ه منظور بررسی تاثیر مدیریت سود بر چهار ویژگی­ سود، از مدل‏های رگرسیونی (10) تا (13) استفاده می‏شود:
که در این مدل‏ها، متغیر وابسته به ترتیب نشان دهنده مقدار کیفیت اقلام تعهدی (AQ)، پایداری (Persist)، توان پیش‏بینی (Predict) و هموار بودن (Smooth) سود است که بر اساس مدل‌های (1) تا (5) اندازه‏گیری شده‌اند.
به منظور تعیین اهمیت هر یک از ویژگی‏ها از دید سرمایه گذاران از مدل رگرسیونی (14) استفاده می‏شود. آن ویژگی از سود دارای بیشترین اهمیت است که بیشترین تاثیر را بر هزینه حقوق صاحبان سهام ( ) داشته باشد:
دل (14) برای تمامی چهار ویژگی سود به صورت مجزا برآورد می‌گردد. ضریب تعرآورد مدل‌ها و آزمون فرضیه‌ها

همان طور که قبلاً بیان شد، نمونه مورد بررسی متشکل از 303 شرکت مجزا برای سال‌های 1381-1387 (1530 مشاهده سال- شرکت) است. در نتیجه، ساختار داده­ها، ترکیبی از سری‌های زمانی و مقطعی است. از این رو، استفاده از رگرسیون ساده (مقطعی) یا رگرسیون سری‌های زمانی به تنهایی مناسب نیست. بنابراین، در این تحقیق نیز از روش داده‌های ترکیبی استفاده شده است که سبب می‏شود درجه آزادی افزایش یافته و ناهمسانی واریانس و همخطی بین متغیرها کاهش یابد. تخمین مدل‌های رگرسیونی با داده‌های ترکیبی مستلزم تعیین وضعیت عرض از مبدا (تأثیرات ثابت) در مدل است. به طور کلی، سه حالت زیر را برای عرض از مبدا می‌توان آزمون نمود: (1) مدل تأثیرات مشترک، (2) مدل تأثیرات ثابت و (3) مدل تأثیرات تصادفی.

در ابتدا باید مشخص شود که عرض از مبدا برای همه مقاطع برابر است یا خیر. برای بررسی این موضوع از آزمون F لیمر استفاده می‏شود. فرض صفر این آزمون که به آزمون ترکیب‌پذیری نیز شهرت دارد، به صورت زیر است:

H0 : μi = 0, i = 1, . . .,N.



نتایج آزمون F برای مدل‌های (10) الی (13) و (17) در نگاره (3) ارائه شده است. همان طور که مشاهده می‏شود Prob کلیه مدل‌های برآوردی، کوچکتر از 05/0 است که این به معنی رد فرض صفر و متغیر بودن تأثیرات عرض از مبدا در این مدل‌هاست. در نتیجه، برای تعیین وضعیت عرض از مبدا، از آزمون هاسمن استفاده می‏شود.
 پاسخ 
دیدگاه کاربران
سعیده تشکری |   1397/11/12 14:19:01   |
0     0
اطلاعات مربوط به کیفیت سود در تصمیمات استفاده کنندگان انعکاس نیافته است...
 پاسخ 
دیدگاه کاربران
دیدگاه کاربران

 

 

 
هدیه مالی تیم متفکران نوین مالی در شبکه اجتماعی
Web Analytics