تبلیغ شماره 1
بازگشت به پورتال مرکزی

استاندارد حسابداری شماره 1 و مروری بر تغییرات مربوط به آن

تغییرات در استاندارد شماره 1 بسیار عمده بوده به نحوی که مثلا در صورت‌های مالی، شکل” صورت سود و زیان” تغییر کرده و ارائه “گردش سود انباشته” حذف شده است و صورت مالی اساسی جدیدی با عنوان “صورت تغییرات در حقوق مالکانه” ایجاد شده است.

به گزارش لحظه نگر حسمان یکی از چالش هایی که در عصر حاضر با آن مواجه هستیم تغییرات استانداردهای حسابداری ایران است. سازمان حسابرسی کشور به دلیل هم راستایی با استانداردهای بین المللی،اقدام به تغییرات استانداردهای حسابداری ایران کرده است. مطالعه دقیق و آگاهی از مفاد استاندارد های حسابداری برای حسابداران و حسابرسان امری ضروری است و بکارگیری آنها در ثبت و نگهداری و افشاء رویدادهای مالی لازم است . به گفته کارشناسان، “نکته قال تامل این است که حجم این تغییرات به ناگاه بسیار زیاد بوده و همراه شدن حسابداران و حسابرسان با این تغییرات گاهی سخت و دشوار خواهد بود. در ادامه خلاصه استاندارد شماره 1 و تغییرات آن ارائه می شود.

 

خلاصه استاندارد شماره یک

استاندارد شماره یک حسابداری استانداردهای ملی در سال ۱۳۹۷ تجدید نظر و از ابتدای سال ۱۳۹۸ لازم الاجرا شد. در استاندارد شماره یک حسابداری مباحثی همچون هدف از صورت های مالی، عناوین صورت های مالی، تشخیص صورت های مالی ،اقلام صورت های مالی ،و در کل شناختی کلی و با جزئیات از صورت های مالی همچون صورت وضعیت مالی، صورت سود وزیان، صورت جریان های نقدی، صورت تغییرات در حقوق مالکانه، صورت سود و زیان جامع، یادداشت های توضیحی همراه با این صورت ها ، اطلاعات مقایسه ای دوره های قبل گزارشگری عنوان شده است.

 


استاندارد شماره یک حسابداری
در این استاندارد مبنای تهیه صورت های مالی با مقاصد عمومی را ارائه می کند، این بدان معنی است که این استاندارد برای مقاصد گزارشگری یا بنگاه های اقتصادی خاص پیش بینی نشده و استفاده عام و کلی برای تمامی فعالیت های اقتصادی دارد.

 

 

البته این نکته حائض اهمیت است که در برخی واحدهای اقتصادی (انتفاعی و غیرانتفاعی) همچون خیریه ها عناوین اقلام صورت های مالی میتواند دستخوش تغییراتی شود. در بخشنامه سازمان حسابرسی که نحوه ارائه و طبقه بندی صورت های مالی را عنوان کرده ترتیب و نحوه گزارش آنان صرفا پیشنهادی است، بدین ترتیب صورت وضعیت مالی میتواند به صورت گزارشی و یا به شکل حساب تی سابق نیز ارائه شود هرچند به نظر می رسد همچنان صورت وضعیت مالی به شکل تی T اطلاعات قابل فهم تری ارائه میدهد.

 


همچنین ترتیب صورت های مالی ارائه شده در بخشنامه فوق الذکر باز هم صرفا پیشنهاد است میتوان ترتیب را به صورت دیگری گنجاند.
یادداشت های توضیحی صورت های مالی، اطلاعاتی تکمیلی و افزون بر آنچه در متن استاندارد گنجانده شده را عنوان می کند و برای استفاده کنندگان از صورت های مالی کمک شایانی میکند. به عنوان مثال می توان به نحوه تسعیر ارز و نرخ های قابل دسترس آن اشاره کرد و یا نحوه استهلاک گیری دارایی ها را در جدولی گنجاند.

 

 

در صورت وضعیت مالی اگر دارایی ها و بدهی ها به جاری و غیرجاری طبقه بندی شوند باید دارایی های ( بدهی های مالیات انتقالی را به عنوان دارایی ( بدهی) غیرجاری تلقی کرد. صورت های مالی باید بر اساس تدام فعالیت ( یکی از مفروضات حسابداری) تهیه شود مگر این که مدیریت قصد انحلال ، توقف عملیات یا شرایطی را متصور شود که تداومی بابت فعالیت در آینده را به وضوح نبیند. واحد تجاری باید دلایل تداوم فعالیت را افشاء کند.

واحد تجاری در صورت های مالی خود باید اقدام با اهمیت را جداگانه ارائه کند. چنان که باید اقلامی را که کارکرد یا ماهیت مشابه ندارند را نیز به طور جداگانه ارائه نماید مگر این که این اقلام بی اهمیت باشد.

 

 

 

در این استاندارد ، اهمیت از تعریف خاص و ویژه ای برخوردار است، یک قلم زمانی با اهمیت است که بتواند به تنهایی و یا در مجموع ، بر تصمیمات اقتصادی استفاده کنندگان از صورت های مالی تاثیر گذارد.

 


میتوان هدف از صورت های مالی را ارائه اطلاعاتی از وضعیت مالی ، عملکرد مالی و انعطاف پذیری واحد اقتصادی دانست. اطلاعات در صورت های مالی باید قابل فهم و قابل مقایسه باشند قابلیت در مقایسه زمانی ایجاد میشود که در ارائه صورت های مالی ثبات رویه رعایت شود این بدان معنی است که حسابداری رویدادهای مشابه از یک دوره به دوره دیگر با روش یکسان صورت گیرد به عنوان مثال اگر از روش میانگین برای محاسبه بهای موجودی کالای پایان دوره استفاده می شود در عملکرد دوره آینده نیز همان روش را به کار گیریم. قابل فهم بودن را میتوان این گونه تعریف کرد که حداقل افرادی که دانش نسبی از حسابداری دارند و یا علاقه مند هستند با مطالعه از صورت های مالی بهره مند شوند بتوان آنان این صورت ها را درک کنند.

 

 

 

تغییرات استاندارد
تغییرات بسیار عمده بوده به نحوی که مثلا در صورت‌های مالی، شکل” صورت سود و زیان” تغییر کرده و ارائه “گردش سود انباشته” حذف شده است و صورت مالی اساسی جدیدی با عنوان “صورت تغییرات در حقوق مالکانه” ایجاد شده است.
 
 
طبق بند 9 استاندارد شماره 1 مجموعه کامل صورتهای مالی شامل موارد زیر می باشد:
صورت وضعیت مالی (ترازنامه) به تاریخ پایان دوره
صورت سود و زیان برای دوره
صورت سودو زیان جامع برای دوره
صورت تغییرات در حقوق مالکانه برای دوره
صورت جریانهای نقد برای دوره
صورت یادداشتهای توضیحی ، شامل اهم رویه های حسابداری و سایر اطلاعات توضیحی
اطلاعات مقایسه ای دوره قبل طبق بندهای 36 و 37 استاندارد1حسابداری
صورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل ، چنانچه واحد تجاری یک رویه حسابداری را با تسّری به گذشته بکارگیرد یا اقلام صورتهای مالی را با تسّری به گذشته تجدید ارایه نماید.یا اقلام صورتهای مالی را طبق بند 39 تا 41 تجدید طبقه بندی کند.
 
 
 
همانطور که می بینید مطابق استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی ،یک صورت مالی جدید بعنوان صورت تغییرات درحقوق  مالکانه به فهرست  صورتهای مالی افزوده شده است. بنابراین پیشنهاد می شود برای درک و آگاهی بیشتراز جزییات محتوی استاندارد حسابداری شماره 1 حتماً بندهای آن به دقت مورد مطالعه و بررسی قرارگیرد. طبق بند 139 استاندارد حسابداری شماره 1، الزامات این استاندارد در مورد کلیه صورتهای مالی که دوره مالی آنها از تاریخ 1398/01/01 و بعد ازآن شروع می شود، لازم الاجراست.
 
 
 
طبق بند 140 با اجرای این استاندارد مفاد استاندارد بین المللی حسابداری شماره 1 نیز رعایت می شود .
طبق بند 141 استاندارد 1: اجرای این استاندارد منجر به کنارگذاری استاندارد حسابدای14 (نحوه ارایه داراییهای جاری و بدهیهای جاری) می گردد. همچنین با اجرای همزمان این استاندارد و استاندارد حسابداری 34 ( رویه های حسابداری ، تغییر در برآوردهای حسابداری و اشتباه) موجب کنارگذاری استاندارد حسابداری 6 (گزارش عملکرد مالی) می شود.
 
 

 

 
جزییات تغییراستاندارد شماره 1
استاندارد حسابداری تجدید نظر شده شماره ۱ در تاریخ ۱۳۹۷/۰۹/۱۳ به تصویب رسید که طی بخشنامه ۱۶۶۰/د/۱۳۹۸ در تاریخ ۱۳۹۸/۰۵/۱۴ سازمان حسابرسی، انتشار صورت های مالی نمونه بر اساس استانداردهای حسابداری جدید به تمام مدیران حسابرسی کشور، اعلام شد که یکی از این استاندارد های به روز شده، استاندار شماره ۱ که مربوط به ارائه صورت های مالی می باشد
 
 
 

 

تفاوت صورت های مالی اساسی در استاندارد قدیم و تجدیدنظر شده
یکی از تغییرات استاندارد حسابداری شماره ۱ نحوه ارائه صورتهای مالی تجدید نظر شده، تغییر تعداد صورت های مالی است. تعداد صورتهای مالی اساسی از چهار صورت مالی به پنج صورت مالی افزایش یافته است، که به شرح زیر میباشد:
الف‌. صورتهای‌ مالی‌ اساسی‌:
ترازنامه
صورت سود و زیان
صورت سود و زیان جامع و
صورت جریان وجوه نقد
ب . یادداشتهای توضیحی
مجموعه کامل صورتهای مالی جدید شامل موارد زیر است:
الف. صورتهای مالی اساسی:
صورت سود و زیان برای دوره
صورت سود و زیان جامع برای دوره
صورت وضعیت مالی به تاریخ پایان دوره
صورت تغییرات در حقوق مالکانه برای دوره
صورت جریان‌های نقدی برای دوره
ب) یادداشتهای توضیحی، شامل اهم رویه‌های حسابداری و سایر اطلاعات توضیحی؛
پ)  اطلاعات مقایسه‌ای دوره قبل طبق بندهای ۳۶ و ۳۷ استاندارد؛ و
ت)  صورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل، در صورتی که واحد تجاری یک رویه حسابداری را با تسری به گذشته بکار گیرد یا اقلام صورتهای مالی را با تسری به گذشته تجدید ارائه نماید، یا اقلام صورتهای مالی را طبق بندهای ۳۹ تا ۴۱ تجدید طبقه بندی کند.

 

تغییرات در نحوه ارائه صورت های مالی از سال ۱۳۹۸
1. نام ترازنامه به صورت وضعیت مالی تغییر کرده است.

 

2. ترتیب صورت های مالی تغییر یافته است، در صورتهای مالی قبلی ابتدا ترازنامه و سپس صورت سود و زیان و صورت سود و زیان جامع ارائه میشد اما در صورتهای مالی جدید، صورت وضعیت مالی به عنوان سومین صورت مالی ارائه میشود.

 

3. ارائه گردش سود انباشته طبق استاندارد جدید حذف شده است.

 

4. صورت تغییرات در حقوق مالکانه برای دوره به عنوان چهارمین صورت مالی اضافه شده است.

 

5. در صورتهای مالی قبلی ترازنامه به شکل T ارائه میشد، در صورتی که در صورتهای مالی جدید اقلام صورت وضعیت مالی یا ترازنامه به صورت ستونی زیر هم قرار میگیرند.

 

6. در صورتهای مالی قبلی اقلامی که از قدرت نقدشوندگی بالاتری برخوردار هستند در ابتدا گزارش میشدند اما در صورتهای مالی جدید اقلامی که از قدرت نقد شوندگی کمتری برخوردارند در ردیف های بالا تر قرار میگیرند. یعنی در صورتهای مالی جدید ابتدا دارایی های غیر جاری و سپس دارایی های جاری و در قسمت حقوق مالکانه و بدهی ها، ابتدا حقوق مالکانه و سپس بدهی های غیر جاری و در آخر بدهی های جاری گزارش میشود.

 

7. مالیات بر درآمد در صورت سود و زیان قدیم با عنوان هزینه مالیات بر درآمد در نظر گرفته شده است.

 

8. صورت جریان های نقدی قدیم پنج طبقه بود اما در صورتهای مالی جدیدشامل سه طبقه به شرح زیر می باشد:
• جریان های نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی
• جریان های نقدی حاصل از فعالیت های سرمایه گذاری
• جریان های نقدی حاصل از فعالیتهای تامین مالی
در واقع دو طبقه بازده سرمایه گذاریها و سود پرداختی بابت تأمین مالی و مالیات بردرآمد از این صورت حذف شده است.
 

 

اطلاعات قابل ارائه در صورت سود و زیان
صورت سود و زیان باید شامل اقلام اصلی باشد که مبالغ زیر را برای دوره ارائه کند:
درآمدهای عملیاتی
هزینه‌های مالی
سهم از سود یا زیان واحدهای تجاری وابسته و مشارکتهای خاص که حسابداری آنها به روش ارزش ویژه انجام می‌شود
هزینه مالیات
یک مبلغ مجزا برای کل عملیات متوقف‌شده (به استاندارد حسابداری ۳۱ مراجعه شود)
سود یا زیان دوره
سود یا زیان دوره، قابل انتساب به:
1. منافع فاقد حق کنترل؛ و
2. مالکان واحد تجاری اصلی.
 
 
 
در صورت سود و زیان، عنوان مالیات بردرآمد به هزینه مالیات تغییر یافته است. عنوان هزینه مطالبات مشکوک الوصول (هزینه استثنایی) به هزینه کاهش ارزش دریافتنی‌ها تغییر یافته است. که طبق توضیح، هزینه کاهش ارزش دریافتنی‌ها در نتیجه ورشکستگی یکی از مشتریان عمده بوده، لذا طبق بند ۸۶ استاندارد حسابداری ۱، برای درک عملکرد مالی شرکت نمونه، تحت سرفصل جداگانه در صورت سود و زیان ارائه شده است. 

 

 

اطلاعات قابل ارائه در صورت سود و زیان جامع
واحد تجاری باید موارد زیر را در صورت سود و زیان جامع ارائه کند:
الف. سود یا زیان دوره
ب . سایر اقلام سود و زیان جامع
پ . مجموع سود و زیان جامع دوره
ت . مجموع سود و زیان جامع دوره، قابل انتساب به:
1. منافع فاقد حق کنترل؛ و
2. مالکان واحد تجاری اصلی.
نکته: چنانچه اجزای صورت سود و زیان جامع، محدود به سود خالص باشد، ارائه آن مورد ندارد.
 
 
 
اطلاعات قابل ارائه در صورت وضعیت مالی
واحد تجاری باید برای اقلام اصلی ارائه‌شده، طبقات فرعی بیشتری را متناسب با عملیات واحد تجاری، در صورت وضعیت مالی یا در یادداشتهای توضیحی افشا کند، برای مثال:
• اقلام داراییهای ثابت مشهود، طبق استاندارد حسابداری ۱۱ به طبقاتی تفکیک می‌شود.
• دریافتنی ها به مبالغ دریافتنی از مشتریان تجاری، دریافتنی‌ها از اشخاص وابسته، پیش پرداختها و سایر مبالغ تفکیک می‌شود.
• موجودیها طبق استاندارد حسابداری ۸ به طبقاتی مانند موجودی کالا، ملزومات تولید، مواد اولیه، کار در جریان ساخت و کالای ساخته شده تفکیک می‌شود.
• ذخایر به ذخایر مزایای کارکنان و سایر ذخایر تفکیک می‌شود و
• سرمایه و اندوخته‌ها به طبقات مختلف مانند سرمایه پرداخت‌شده، صرف سهام و اندوخته‌ها تفکیک می‌شود.
 
 

 

مثالهایی برای مقایسه ترازنامه با صورت وضعیت مالی
در واقع صورت وضعیت مالی نام جدید ترازنامه می باشد. فرمت کلی ترازنامه دچار تغییر زیادی نشده و چند مورد از اجزای آن دچار تغییر شده اند. برای مثال نمونه ای از آنها ذکر میشود:
سرفصل داراییهای نگهداری شده برای فروش در قسمت دارایی های جاری به دارایی‌های غیرجاری نگهداری شده برای فروش به عنوان آخرین مورد در دارایی های جاری، تغییر کرده است.
 
 
سرفصل سرمایه‌گذاری در املاک طبق استاندارد قدیم بعد از سرمایه گذاری بلند مدت و قبل از دارایی های نامشهود گزارش میشد اما در تجدیدنظر بعد از دارایی ثابت مشهود و قبل از دارایی نامشهود گزارش میشود.

 

 

نکته مهم اینکه قبلا در ترازنامه داراییهایی که نقدشوندگی بالایی داشتند و بدهی هایی که سررسید آنها نزدیکتر بود در ابتدا گزارش میشدند اما طبق استاندارد تجدیدنظر شده، این ترتیب عکس شده ، در قسمت دارایی ها ابتدا دارایی های غیرجاری و سپس جاری و در قسمت بدهی ها و حقوق صاحبان سرمایه ابتدا حقوق مالکانه و سپس بدهی های غیرجاری و جاری به ترتیب گزارش میشوند.
 
 

 

اطلاعات قابل ارائه در صورت تغییرات در حقوق مالکانه
طبق بند ۱۰۸ استاندارد شماره ۱ تجدیدنظر شده، واحد تجاری صورت تغییرات در حقوق مالکانه را باید طبق الزامات بند ۹ ارائه کند. صورت تغییرات در حقوق مالکانه شامل اطلاعات زیر است:
د مجموع سود و زیان جامع دوره، که جمع مبالغ قابل انتساب به مالکان واحد تجاری اصلی و منافع فاقد حق کنترل را جداگانه نشان می‌دهد.
ک برای هر یک از اجزای حقوق مالکانه، صورت تطبیق مبالغ دفتری ابتدا و پایان دوره که به‌طور جداگانه تغییرات موارد زیر را افشا می‌کند:
۱. سود یا زیان دوره
۲. سایر اقلام سود و زیان جامع و
۳. معاملات با مالکان به عنوان مالک، که بطور جداگانه آورده مالکان و توزیع منابع بین آنها و تغییر منافع مالکیت در واحدهای تجاری فرعی که موجب از دست دادن کنترل نمی‌شود را نشان می‌دهد.
طبق بند ۱۱۱ استاندارد جدید، اجزای حقوق مالکانه در بند ۱۰۸، برای مثال، شامل هر طبقه از حقوق مالکانه تأمین‌شده،‌ مبلغ انباشته هر طبقه از سایر اقلام سود و زیان جامع و سود انباشته است.
 
 
صورت جریانهای نقدی
طبق بند ۱۱۴ استاندارد جدید، اطلاعات جریان نقدی، برای استفاده‌کنندگان صورتهای مالی، مبنایی جهت ارزیابی توانایی واحد تجاری در ایجاد نقد و معادل نقد و ارزیابی نیازهای واحد تجاری به استفاده از آن جریان، فراهم می‌کند. استاندارد حسابداری ۲، الزامات ارائه و افشای اطلاعات جریان نقدی را تعیین می‌کند.

 

تاریخ اجرا
طبق بند ۱۳۹ استاندارد حسابداری شماره ۱، این الزامات در مورد کلیه صورتهای مالی که دوره مالی آنها از تاریخ‌ ۱۳۹۸/۰۱/۰۱ و بعد از آن‌ شروع‌ می‌شود، لازم‌ الاجراست‌.
پیشنهاد می شود برای آگاهی بیشتر از جزئیات استاندارد حسابداری شماره ۱ بندهای آن را به دقت مطالعه و بررسی نمایید
منبع خبر: جمع آوری شده توسط تیم متفکران
 
 

 

ثبت نام و عضویت میز کار

لینک های مفید

 

 

 

 

دیدگاه کاربران

اخبار مرتبط

 

هدیه مالی تیم متفکران نوین مالی در شبکه اجتماعی
Web Analytics