تبلیغ شماره 1
بازگشت به پورتال مرکزی

" بورس کالا " و سایر اخبار مربوط به آن را در هفته ای که گذشت دنبال کنید

در بورس کالا معمولاً کالاهای خام و فرآوری نشده مانند فلزات، پنبه، گندم، برنج و... دادوستد می‌شوند. یکی از مزایای بورس کالا، حضور نهادهای نظارتی و تنظیم‌کننده بازار است که تمامی تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان و تجار کالا با حضور این نهادها، از مزایای قوانین و مقررات حاکم بر بورس برخوردار می‌شوند. اگر بورس کالا را برای سرمایه گذاری انتخاب کردید دانش و سواد مالی بررسی اخبار هفتگی این بازار را پیشنهاد می دهد.

 

 

6 راهکار بورس کالا برای تسهیل تامین مالی تولید

 

 

حامد سلطانی نژاد در «سلسله نشست های الگوی حکمرانی تولید» که با محوریت تامین مالی تولید برگزار شد، گفت: با توجه به تنگناهای تامین مالی تولید در کشور، هم اکنون ۶ مسیر هموار برای تسهیل تامین مالی تولید از طریق ابزارهای بورس کالا وجود دارد که شامل قراردادهای سلف، اوراق سلف موازی استاندارد، اوراق خرید دین کالایی، گواهی سپرده کالایی، صندوق های سرمایه گذاری کالایی و در آخر افزایش نقش بانک ها در اتاق پایاپای بورس کالای ایران می شود.


به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، سلسله نشست های الگوی حکمرانی تولید با موضوع «تامین مالی تولید؛ چالش ها و راهکارها با تاکید بر بورس کالای ایران» امروز در دانشکده و پژوهشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار شد که مدیرعامل بورس کالای ایران در این نشست به تشریح ابزارهای مالی بورس کالا در راستای تامین مالی تولید پرداخت.

حامد سلطانی نژاد در بخش نخست سخنرانی خود با بیان اینکه تامین منابع مالی با هدف پیشبرد اهداف کوتاه مدت و بلند مدت یکی از چالش های بزرگ کسب و کارها و بخش تولید در دنیا است گفت: بازار پول و سرمایه دو بازوی مهم در فرآیند تامین مالی شناخته می شوند.

 

تامین مالی تولید در دنیا

 

سلطانی نژاد افزود: در دنیا بازار پو و سرمایه به صورت مکمل در کنار هم فعالیت می کنند. در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه فرآیند تامین مالی به گونه ای است که حدود نیمی از تامین مالی را سیستم بانکی به دوش می کشد و نیم دیگر بر عهده بازار سرمایه است. همچنین استفاده از اوراق بدهی در بازار سرمایه سهم عمده ای در تامین مالی دارد.

به گفته مدیرعامل بورس کالای ایران، نسبت تامین مالی از بستر بازار سرمایه ایران به کل تامین مالی انجام شده طی سال های اخیر همواره نزدیک به ۱۳ درصد بوده است؛ به عبارت دیگر در ایران روش های تامین مالی تفاوت های بارزی با دنیا دارد و برخلاف سایر کشورها، شبکه بانکی اصلی ترین وجه غالب تامین مالی صنایع و شرکت ها بوده هرچند که حجم تامین مالی از بازار سرمایه در طول چند سال اخیر به صورت متوالی رشد کرده و در سال ۱۳۹۸ به ۱۴۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

 

تامین مالی تولید در ایران

 

وی خاطرنشان کرد: در ایران کفه ترازوی تامین مالی در سمت بازار پول و شبکه بانکی بسیار سنگین تر از کفه بازار سرمایه بوده و بازار سرمایه با وجود ظرفیت ها و توان بالای خود و برخورداری از روش ها و ابزارهای مالی نوین، سهم اندکی در این رابطه دارد و تامین مالی بلندمدت در کشور به چند منبع محدود خلاصه می شود؛ همین مساله چالش بخش تولید جهت تامین منابع مالی مقرون به صرفه را نشان داده و بر ضرورت ایجاد تحول در سیاست ها و تغییر رویکردهای موجود تاکید دارد.

 

آگاه سازی سیاست گذاران در حوزه رانت قیمت گذاری

 

سلطانی نژاد با بیان اینکه میان کشف قیمت و تامین مالی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد تاکید کرد: اگر خواهان استفاده از ابزارهای تامین مالی بازار سرمایه در تامین مالی بنگاه ها هستیم باید سیستم را به سمتی سوق دهیم که فعالیت های اقتصادی توجیه اقتصادی داشته باشند. در سیستم هایی که قیمت گذاری دستوری کالاها در آن مطرح است کسی منابع مالی خود را به سمت شرکت ها و تامین مالی آنها نخواهد برد. بنابراین بحث کارکرد بورس کالا از جهت کشف قیمت و ارتباط آن با تامین مالی از مسیر بازار سرمایه اینجا مشخص می شود.

او افزود: اگر فعالیت های اقتصادی سودآور نباشند و قیمت گذاری به صورت قیمت گذاری حاکمیتی و دستوری صورت گیرد فعالیت های اقتصادی هیچ محملی برای تامین منابع مالی نخواهند داشت. لذا اگر بخواهیم یک سازوکار اقتصادی اتوماتیک و بر مبنای مولفه های بازار داشته باشیم باید سیستم مبتنی بر عرضه و تقاضا را در کشور حاکم کنیم و تبعات آن را نیز بپذیریم؛ به واقع اقتصادهای دستوری تنها منجر به تامین منافع عده ای محدود می شوند.

وی ادامه داد: سال گذشته حرکت خوبی برای آگاه سازی سیاست گذاران در حوزه رانت قیمت گذاری انجام شد البته قیمت گذاری دستوری ذی نفعان زیادی دارد و این ذی نفعان از الفاظ خیلی خوبی هم استفاده می کنند مانند «گرانی تا کجا؟» و برخی رسانه ها هم متاسفانه ندانسته به آن می پردازند. باید توجه شود که همه تجربیات گذشته نشان می دهد در کالاهایی که قیمت گذاری دستوری حاکم بوده هیچ نتیجه ای حاصل نشده است.

 

نقش بورس کالا در تامین مالی

 

مدیرعامل بورس کالای ایران ادامه داد: همانگونه که گفته شد یکی از چالش های همیشگی بخش تولید تامین مالی و مشکلات ناشی از تامین نقدینگی و سرمایه در گردش است لذا ارائه ابزارهای مالی از جمله اوراق بهادار مبتنی بر کالا می تواند نقش اساسی در رفع موانع پیش روی تولیدکنندگان باشد.

سلطانی نژاد یادآور شد که یکی از کارکردهای بورس های کالایی، تسهیل تامین مالی است و در این مسیر ابزارهای مالی با هدف تامین مالی در بورس کالای ایران نیز تعریف شده است که از جمله این ابزارها می توان به معاملات سلف، سلف موازی استاندارد، اوراق خرید دین کالایی، گواهی سپرده کالایی، صندوق کالایی و حتی افزایش نقش بانک ها در اتاق پایاپای بورس کالا اشاره کرد.

 

تامین مالی ۱۳۷۵ میلیارد ریالی در معاملات سلف

 

وی در ادامه اظهار داشت: اوراق سلف که در واقع تامین مالی عرضه کننده یا تولیدکننده است، در واقع پرداخت وجه پس از انجام معامله و تحویل کالا در سررسید مشخصی در آینده را تضمین می کند.

مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: براساس آمار معاملات ثبت شده در سال ۱۳۹۹ حدود ۳۸ درصد از حجم و ۴۴ درصد از ارزش معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران در قالب قرارداد سلف انجام شده است. به طوری که در سال گذشته ارزشی بالغ بر ۱۳۷۵ میلیارد ریال بابت فروش نزدیک به ۱۲.۷ میلیون تن کالا در قالب قرارداد سلف، تامین مالی برای تولیدکنندگان صنایع مختلف صورت گرفته است.

سلطانی نژاد گفت: برخی محدودیت های قراردادهای سلف نظیر عدم وجود بازار ثانویه جهت انتقال موقعیت خریداران و عدم امکان نقدشوندگی و در نتیجه کاهش جذابیت حضور در این فرآیند تامین مالی و همینطور امکان مشارکت تنها برای خریداران واقعی و عدم امکان استفاده از نقدشوندگی های سرگردان جامعه برای تامین مالی فعالان بازار سبب طراحی اوراق سلف استاندارد شد؛ اوراق سلف موازی استاندارد که در آن پرداخت وجه در مهلت تسویه انجام و تحویل کالا در سررسید مشخصی در آینده صورت می گیرد نیز تامین مالی سهل و هموار برای عرضه کننده است. این ابزار بلندمدت تر و استانداردتر بوده و ابزار مالی مهمی به شمار می رود.

 

خرید دین کالایی، تامین مالی صنایع پایین دستی

 

وی اوراق خرید دین کالایی را دیگر ابزار تامین مالی عنوان کرد و گفت: این ابزار با هدف تامین مالی عرضه کننده و خریداران نسیه و به عنوان یک ابزار مالی، مختص خرید دین ایجاد شده ناشی از فروش نسیه در بورس های کالایی طراحی شده است. این ابزار برای تامین مالی صنایع پایین دستی کاربرد دارد و نیاز محدودیت معاملات نسیه را برای صنایع بالادست رفع و آنها را برای فروش نسیه ترغیب می کند.

 

۳ مسیر هموار دیگر در بورس کالا

 

وی اظهار داشت: همچنین بورس کالا با هدف تامین مالی دارندگان گواهی سپرده کالایی، تامین مالی از طریق توثیق اوراق بهادار به پشتوانه کالا را طراحی کرده است این ابزار که بر مبنای دارایی استاندارد شده طراحی شده، سرعت گردش مالی و مبادلات کالاها را افزایش می دهد. از سوی دیگر صندوق های سرمایه گذاری کالایی با هدف جذب سرمایه برای تامین مالی و رونق بخشی به بازارهای کالایی تعریف شد و در آخر افزایش نقش بانک ها در اتاق پایاپای بورس کالای ایران از طریق اعطای تسهیلات توسط شبکه بانکی برای خریداران قراردادهای سلف، تنزیل دین ناشی از معاملات نسیه توسط شبکه بانکی، تسهیل در شرایط اعطای اعتبارات و تامین اعتبار خریداران بورس کالا از دیگر ابزارهای تامین مالی طراحی و ارائه شده از سوی بورس کالاست.

 

جمع بندی

 

سلطانی نژاد در جمع بندی سخنرانی خود اظهار داشت: بازار تامین مالی کشور نیازمند رسیدن به بلوغ بحث تامین مالی در بازار سرمایه و استفاده از ابزارهای مالی مبتنی بر کالا در بورس های کالایی است. چراکه بازار سرمایه در سال های گذشته به طور کلی نقش رو به رشدی در اقتصاد کشور داشته و می توان در راستای رفع چالش های بخش تولید در فرآیند تامین مالی ضمن تاکید بر لزوم تغییر در رویکردهای فعلی و بازنگری در سیاست های موجود، فرآیند تامین مالی واحدهای تولیدی را به سمت بازار سرمایه و بورس های کالایی هدایت کرد؛ در واقع با استفاده از انواع ابزارهای مالی و اوراق بدهی قابل انتشار در بازار سرمایه براساس رتبه بندی اعتباری شرکت های تولیدکننده و نیز به پشتوانه ابزارهای مالی مبتنی بر کالا می توان تحول لازم را در این مسیر ایجاد کرد. بورس کالا همواره تلاش کرده در کالاهایی که قیمت گذاری دستوری در آنها حاکم نبوده یا کالاهایی که به صورت سینوسی قیمت گذاری در آنها و در برهه ای اعمال یا حذف شده است، رسالت خود را در تامین مالی انجام دهد و در تلاش برای توسعه این ابزارها بوده است تا به اقتصاد و تولید کشور کمک کند.

 

 

لوب کات و وکیوم باتوم در سبد خریداران بورس کالای ایران

 

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران، روز دوشنبه 28 تیرماه، میزبان دادوستد یک هزار تن لوب کات و 11 هزار و 700 تن وکیوم باتوم بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، امروز و در تالار مذکور 17 هزار و 290 تن مواد پلیمری،  883 تن قیر 2 هزار و 629 تن روغن پایه و 40 تن گوگرد معامله شد.

شایان ذکر است تالار محصولات صنعتی و معدنی نیز در این روز معامله 420 تن شمش آلومینیوم و 60 تن مس مفتول را تجربه کرد.

همچنین 18 هزار و 620 تن قیر هم در تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش رسید.

بازار فرعی بورس کالای ایران نیز شاهد معامله یک هزار عدد بشکه خالی، 234 حلقه تایرخودرو و 281 تن دوده صنعتی، رب گوجه فرنگی و کائولن بود.

 

 

عرضه مس، مفتول آلومینیوم و تختال در تالار محصولات صنعتی و معدنی


تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز دوشنبه 28 تیرماه میزبان عرضه یک هزار و 905 تن مس مفتول، 260 تن سیم و مفتول مسی،60 تن مفتول آلومینیوم و10 هزار تن تختالC است.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، 28 هزار و 119 تن قیر، گوگرد، روغن پایه، روغن موتور و پارافین واکس نیز در تالار صادراتی بورس کالای ایران عرضه می شود.

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران در این روز شاهد عرضه 51 هزار و 129 تن مواد پلیمری، قیر، وکیوم باتوم، گوگرد و لوب کات است.

بازار فرعی بورس کالای ایران نیز عرضه یک هزار عدد بشکه خالی، 4 هزار و 899 تن تایرخودرو، تخته پالت، دوده صنعتی، رب گوجه فرنگی، ضایعات فولاد، ضایعات کارتن و کائولن را تجربه می کند.

 

 

سنگ آهن صدرنشین معاملات تالار محصولات صنعتی و معدنی


تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، روز یکشنبه 27 تیرماه میزبان دادوستد 125 هزار تن گندله و کنسانتره سنگ آهن بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، امروز و در تالار مذکور 3 هزار و 500 تن آهن اسفنجی، 17 هزار و 960 تن سیمان، 6 هزار تن شمش چدن، 600 تن مس کاتد، 9 تن کنسانتره فلزات گرانبها، 300 تن شمش روی، یک هزار و 515 تن آلومینیوم و 120 تن سولفورمولیبدن معامله شد.

براساس این گزارش، 2 هزار و 989 تن مواد پلیمری، 2 هزار و 855 تن مواد شیمیایی، 170 تن گوگرد، 50 تن آرگون، 18 هزار تن لوب کات، 39 هزار و 900 تن وکیوم باتوم و 948 تن اسلاک واکس، 23 تن روغن پایه و 50 تن پارافین واکس نیز در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران به فروش رسید.

تالار صادراتی بورس کالای ایران هم در این روز شاهد معامله 9 هزار و 100 تن قیر بود.

همچنین بازار فرعی بورس کالای ایران دادوستد80 تن دوده صنعتی و110 تن شمش زاماک را تجربه کرد.

 

 

عرضه 915 هزار تن آهن اسفنجی و سنگ آهن در بورس کالا


تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران روز یکشنبه 27 تیرماه میزبان عرضه 175 هزار تن آهن اسفنجی، 55 هزار تن سنگ آهن دانه بندی، 10 هزار تن کنسانتره بازیافتی سنگ آهن، 242 هزار تن کنسانتره سنگ آهن و 433 هزار تن گندله سنگ آهن است.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، 4 هزار تن مس کاتد، 11 هزار تن مس کم عیار، 18 تن کنسانتره فلزات گرانبها، یک هزار و 260 تن شمش روی، 6 هزار تن شمش چدن، 8 هزار تن شمش هزار پوندی آلومینیوم و 100 تن بیلت آلومینیوم، 120 تن سولفورمولیبدن و 20 کیلوگرم شمش طلا نیز در تالار مذکور عرضه می شود.

براساس این گزارش، 85 هزار و 262 تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، گوگرد، لوب کات، وکیوم باتوم و اسلاک واکس در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران عرضه می شود.

تالار صادراتی بورس کالای ایران در این روز شاهد عرضه 9 هزار و 900 تن قیر است.

بازار فرعی بورس کالای ایران میزبان عرضه 12 هزار و 540 تن دوده صنعتی، شمش زاماک، کربوکسی متیل سلولز، منو کلرو استیک اسید، نمک تصفیه شده، بوتن 1، اکسید آلومینیوم و M.D.F خام است.

 

 

سیمان و تیر آهن در سبد خریداران بورس کالای ایران


تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران، روز شنبه 26 تیرماه، میزبان دادوستد 43 هزار و 930 تن انواع سیمان و 345 تن سبد تیرآهن بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، امروز و در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز 6 هزار و 100 تن وکیوم باتوم، یک هزار تن لوب کات، یک هزار و 505 تن مواد پلیمری، 10 هزار و 257 تن مواد شیمیایی، یک هزار و 294 تن قیر، 70 تن آرگون و20 تن گوگرد معامله شد.

همچنین 29 هزار و 700  تن قیر هم در تالار صادراتی بورس کالای ایران به فروش رسید.

 

 

معامله 894 هزار تن کالا در تالار معاملات بورس کالای ایران


در هفته منتهی به 25 تیر ماه 894 هزار و 604 تن انواع کالا به ارزش بیش از 82 هزار میلیارد ریال در بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل شرکت بورس کالای ایران، طی هفته اخیر در تالار محصولات صنعتی و معدنی بیش از 490 هزار تن انواع کالا به ارزش بیش از 38 هزار میلیارد ریال معامله شد.

در این تالار 153 هزار و 446 تن فولاد، یک هزار و 820 تن مس، 3 هزار و 10 تن آلومینیوم، 120 تن کنسانتره مولیبدن ، 220 تن شمش روی، 268 هزار و 890 تن سیمان، 400 تن کک، 35 هزار و 500 تن سنگ آهن، 8 کیلوگرم شمش طلا، 10 هزار تن چدن و 20 هزار تن آهن اسفنجی معامله شد.

شایان ذکر است در هفته معاملاتی مذکور در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی، 397 هزار و 728 تن انواع کالا به ارزش 43 هزار و 428 میلیارد ریال به فروش رسید.

در این تالار 208 هزار تن وکیوم باتوم، 3 هزار و 75 تن قیر، 66 هزار و 481 تن مواد پلیمری، 30 هزار و 508 تن مواد شیمیایی، 27 هزار تن لوب کات، 4 هزار و 426 تن روغن پایه،120 تن آرگون، یک هزار تن سلاپس واکس، 615 تن گوگرد، 370 تن عایق رطوبتی معامله شد.

همچنین 7 هزار و 970 تن کالا هم در بازار فرعی بورس کالای ایران به فروش رسید.

 

 

نخستین عرضه «اسیدترفتالیک» کشور چین در بورس کالای ایران


بازار فرعی بورس کالای ایران روز شنبه 26 تیرماه برای نخستین بار میزبان عرضه 264 تن اسیدترفتالیک وارداتی از کشور چین است.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، تالار محصولات صنعتی و معدنی شاهد عرضه 222 هزار و 900 تن سیمان است.

همچنین، 2 هزار و 530 تن تیرآهن، 4 هزار و 900 تن میلگرد و 200 تن کک متالورژی نیز در تالار مذکور عرضه می شود.

تالار صادراتی بورس کالای ایران در این روز شاهد عرضه 45 هزار و 700 تن قیر است.

تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران نیز عرضه 52 هزار و 495 تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، گوگرد، وکیوم باتوم و لوب کات را تجربه می کند.

علاوه براین بازار فرعی بورس کالای ایران عرضه 260 تن دوده صنعتی و آنیلین را نیز تجربه می کند.

براساس این گزارش 17 هزار و 453 دستگاه کنتور برق به شیوه مناقصه در بورس کالای ایران عرضه می شود.

منبع خبر: تیم تولید محتوا حسمان
 
 

 

ثبت نام و عضویت میز کار

لینک های مفید

 

 

 

 

دیدگاه کاربران

اخبار مرتبط

 

هدیه مالی تیم متفکران نوین مالی در شبکه اجتماعی
Web Analytics